De ziekenzorg in Brugge tijdens de Middeleeuwen – dr. William De Groote Deel I
Met het medisch-historisch genootschap Montanus presenteren we in deze Covid-eindejaarsperiode een YouTube-drieluik over “850 jaar ziekenzorg in Brugge”. Gelieve hierbij de link naar de eerste lezing, over de Middeleeuwse periode te vinden.
In drie lezingen bespreekt dr. William De Groote 850 jaar ziekenzorg (1150 – 2021) in Brugge.
In de eerste lezing beschrijft hij de ziekenzorg in Brugge in de Middeleeuwen. In de tweede lezing wordt de nieuwe en nieuwste tijd behandelt en in een derde deel is vooral aandacht de ontwikkeling van de geneeskunde in de 20e eeuw tot heden.
De sociaal economische toestand is steeds het vertrekpunt om de ziekenzorg te kaderen. De lezingen behandelen de zorg in de meest brede zin van het woord, gaande van de kraamzorg, over de medische en paramedische verzorging, wezen- en vondelingenzorg, gehandicaptenzorg, memoriezorg tot ouderlingenzorg en funeraire zorg.
Deel 1
Deel 2
In de tweede van de drie lezingen over “850 jaar ziekenzorg in Brugge” bespreekt dr. William De Groote de periode van de 17de tot de 19de eeuw.
Een tijdvak waarin Brugge socio-economisch vervalt tot “Bruges la Morte”, maar waar onder invloed van de artsen Thomas Montanus en Isaac De Meyer de transitie wordt voorbereid van “ziekenzorg naar ziekte-behandeling”.