Seniorenreis Kastelen van de Loire

Datum 2024-Jun-2
Locatie Loire, Frankrijk

Van zondag 2 juni tot en met vrijdag 7 juni 2024 gaan we voor 6 dagen naar de Kastelen van de Loire. In de prijs zijn 5 overnachtingen, alle bezoeken, 5 avondmalen en 2 lunches inclusief wijnen standaard inbegrepen. Alle info kan je hieronder nalezen.

Activiteit georganiseerd door de seniorenwerking van PEVAZ. Deze activiteit staat echter ook open voor actieve personeelsleden.

Programma

De Loire, een koninklijke rivier, doorstroomt tussen Orléans en Tours, een landschap dat getuigt van een groot historisch verleden. Zij is in de loop van de geschiedenis het decor geweest van tientallen koningen en maîtresses, honderden hovelingen en intriganten die het leven en ook het uitzicht van de streek bepaald hebben.

Maar de streek biedt meer dan alleen maar kastelen. Je hebt er ook nog natuur, mooie tuinen en parken, wijngaarden op glooiende hellingen, dromerige stadjes en levendige steden met een groots verleden. We nemen U mee op een boeiende ontdekkingstocht in wat men de “Tuin van Frankrijk” noemt. De Loirevallei heeft veel te bieden, genoeg dus om tijdens deze zesdaagse reis kennis mee te maken.

Zondag 2 juni 2024

Vertrek omstreeks 6u00 uit Loppem/Oostende

Via Kortrijk, Rijsel en Assevillers ( vrije koffiestop ) rijden we langs Parijs tot in de buurt van Orleans( vrij middagmaal langsheen de snelweg). In de namiddag rijden we naar Chambord voor een korte wandeling rond het indrukwekkende kasteel. Dit grootste Loirekasteel is het mooist van buitenaf te bezichtigen en is meteen een uiting van de architectonische grootheidswaanzin van de Franse koningen. Zo bereiken we Blois voor onze intrek, avondmaal en overnachting in het hotel .

Maandag 3 juni 2024

In de Voormiddag verkennen we het gezellige centrum van Amboise en bezoeken we Le Clos Lucé. Hier bracht Leonardo da Vinci, op uitnodiging van de grote renaissancevorst François I, zijn laatste levensjaren door. We wandelen door het dagelijkse leven van de grote kunstenaar en zien ook een verzameling maquettes van de fabelachtige machines die door de meester bedacht werden. De belendende tuin is als het ware een openluchtmuseum dat de wereld van Da Vinci voor ons opent. Dankzij moderne technieken zien we hier de eerste helikopter, de pantserwagen, het valscherm, een draaibrug.

Vrij Middagmaal.

In de namiddag gaat het richting Loches, en de herinnering aan Agnes Sorel. Meteen gaat voor ons de wereld van de koninklijke maîtresses en courtisanes open. Na een wandeling doorheen de smalle straatjes van het oude Loches, vrije tijd of bezoek aan de Collégiale St Ours waar de “Dame de Beauté “ begraven ligt. Minnares van Karel VII kwam ze in 1450 te sterven door kwikvergiftiging of moord ???

Via Montrichard en het Bois de Sudais terug naar ons hotel.

Dinsdag 4 juni 2024

Deze dag brengen we door in Le Blésois, de brede omgeving van Blois. In de voormiddag bezoeken we Cheverny. Als één van de meest gerenommeerde kastelen van de Loire legde Cheverny de basis van de klassieke Franse architectuur. Omringd door groen zie je al van ver de mooie symmetrische voorgevel. Het polychrome interieur geeft een beeld van het leven van de hofadel en hoge functionarissen. In de Engelse parktuin bevindt zich ook de grootste jachthondenmeute van Frankrijk en stripliefhebbers zullen in het kasteel wel “Molensloot” uit de “Kuifjes “ herkennen.

Nadien kennismaking met een ander aspect van de streek. We brengen een degustatie-bezoek aan wijndomein Octavie waar we alles te weten komen over de wijnproductie in de Touraine. Uitgebreide degustatie van wit, rood, rosé en Finnes Bulles uit hoofdzakelijk Sauvignon, Pinot Noir en Malbec druiven.

Inbegrepen middagmaal in de omgeving.

In de namiddag bezoeken we het “ Festival de Jardins” dat gehouden wordt in de tuinen van het kasteel van Chaumont, dat lijkt te zweven boven de Loire. Het kasteel zelf vertoont nog feodale sporen maar die werden getemperd toen de eigenaars er een renaissance woonkasteel van maakten. Diane de Poitiers, minnares van Henri II, werd naar hier verbannen. Je kunt voorwaar op slechtere plaatsen terecht komen. Het tuinfestival is gewijd aan moderne tuinarchitectuur. Tuinarchitecten vanuit de hele wereld werken hier aan het ontwerp en de uitvoering van een dertigtal tuinen, elk jaar op basis van een ander thema. Met meer dan 150.000 bezoekers per zomer.

‘s Avonds mogelijkheid tot stadswandeling afgesloten met het bijwonen van het “Son et Lumière” op de binnenkoer van het kasteel van Blois.

Woensdag 5 juni 2024

Vandaag trekken we doorheen La Touraine en starten met een bezoek aan Azay-Le-Rideau. In een uitgestrekt landschapspark weerspiegelt het kasteel zich in het water van de Indre en omringd door grasvelden en platanen wordt het tot de charmantste van de streek gerekend. Een feeëriek kunstwerk met een krijgsbouwkundig uiterlijk dat een zuiver ornamentele functie heeft, door een subtiele combinatie van de Franse en Italiaanse stijl. Het interieur is van uitzonderlijke kwaliteit en de verschillende mooie, gemeubileerde kamers behoren tot de mooiste van Frankrijk! Het park, en zijn kronkelende lanen bieden een prachtig uitzicht op het kasteel.

Verder naar het middeleeuwse Chinon gelegen aan de Vienne. Nauw verbonden met de historie van Jeanne D’Arc, slenteren we door de straatjes van dit charmante stadje waar vrij middagmaal voorzien is.

Nadien volgen we verder de oevers van de Loire en via Ussé ( fotostop aan het kasteel van de Schone Slaapster) bereiken we Villandry, het mooiste voorbeeld van de Franse renaissance tuinen. In diverse perken op diverse niveaus, vormen buxus en taxus allerlei mythologische figuren en in de siertuin zorgen groenten voor merkwaardige bloembedden. Vanop de Jardin du soleil heb je een indrukwekkend zicht op de verschillende tuinkamers.

Donderdag 6 juni 2024

In de voormiddag bezoeken we het kasteel van Montpoupon. Een wat minder bekend kasteel, maar daarom een niet minder interessante rondleiding. De versterkte burcht werd in de jaren 1920 door de huidige eigenaars omgebouwd tot een voor die tijd modern verblijf. In de sporen van Madame Louise duiken we in de intimiteit van de familie, die ons terug brengt in de tijd van “Les années folles” van net na WO 1. De keuken is vrij indrukwekkend en het musée du veneur laat ons de passie van de familie voor paarden ontdekken door middel van stallen, zadelkamers, ambachtelijke werkplaatsen, en paardenkoetsen.

Inbegrepen middagmaal in de omgeving.

Op de terugweg naar ons hotel bezoeken we Chenonceau, het meest vrouwelijke kasteel van de Loire. Ooit was dit het speelterrein van minnaressen, exotische bezoekers en vreemde, wellustige intriganten. Diane de Poitiers ( minnares van koning François I en later diens zoon) liet de schitterende bruggalerij over de Cher bouwen.
In het interieur zorgen mooie bloemboeketten voor een frisse toevoeging op de weelderig ingerichte kamers.

En nog indrukwekkender zijn het park en de tuinen die perfect ontworpen zijn. De rondedoolhof, de klimrozen in de tuin van Diana van Poitiers, de bloemperken in de tuin van Catharina de Medici, en zeker de siertuin getuigen van de elegantie van dit unieke landschap.

Vrijdag 7 juni 2024

Doorheen de uitdijende graanvlakten van “ La Beauce” gaat het richting Chartres. Van ver al wenken ons de torens van de Kathedraal, die nog steeds beschouwd wordt als een van de hoogtepunten van de gotische architectuur. Gebouwd in de twaalfde eeuw, is het geclassificeerd als UNESCO-werelderfgoed. Het enorme schip van de kerk is gebouwd in pure spitsboogstijl en de portalen zijn versierd met fijn beeldhouwwerk uit het midden van de 12e eeuw. De prachtige 12e en 13e-eeuwse gebrandschilderde ramen – beroemd om hun diepblauwe kleur – verkeren in een opmerkelijk goede staat. Merkwaardig is ook het labyrint uit 1205, ingelegd in marmer.

Na een vrij middagmaal gaat het via de Franse snelwegen terug richting Brugge.


Aandachtspunt

Voor deze reis verwachten we dat je voldoende mobiel bent. Bij de bezoeken aan de kastelen moet je namelijk geregeld een aantal trappen doen en langere tijd rechtstaan.


Hotel

 • Novotel Blois Centre Val De Loire ****
 • We blijven er slapen in een tweepersoonskamer met alle faciliteiten aanwezig:
 • Het Novotel Blois ligt op 5 min wandelen van het centrum.
 • De ruime comfortabele kamers zijn warm, comfortabel en modern ingericht en zijn voorzien van alle faciliteiten. Alle slaapkamers hebben airconditioning en werden in 2019 gerenoveerd.
 • Kamer Classic Room tweepersoonskamer: Queensize bed, gratis WiFi, flatscreen-tv, kluisje, douche of bad, toiletartikelen, föhn, koffie- en theefaciliteiten.
 • Op aanvraag zijn er ook kamers beschikbaar met 2 aparte bedden. Gelieve dit bij de reservatie op te geven.
 • We hebben ook een beperkt aantal éénpersoonskamers beschikbaar.
 • Adres: 26 Avenue Du Marechal Maunoury, 41000 Blois, Frankrijk
 • Alle info hotel: https://all.accor.com/hotel/B2W9/index.nl.shtml

Gids

 • Carlo Goethals
 • Ervaren gids Loire

Wanneer

 • Zondag 2 juni tot en met vrijdag 7 juni 2024

Vertrek

 • 6u00: Vertrek bus aan de personeelsparking AZ Sint-Jan campus Serruys Oostende (Opstapplaats Oostende wordt voorzien bij minimaal 8 personen)
 • 6u25: Vertrek bus aan de carpoolparking E40 in Loppem
 • Gelieve een kwartier voor vertrek aanwezig te zijn

Locatie

 • Loire-streek, Frankrijk

Kostprijs per persoon

 • Leden en inwonende gezinsleden. Prijs berekend op basis van 50 deelnemers
  • Beperkt aantal single kamers beschikbaar! Op aanvraag kan je eventueel een kamer delen met een andere lid. Zo kan je het dure single supplement vermijden.
  • Tweepersoonskamer: € 899 per persoon
  • Eénpersoonskamer: € 1.120 per persoon
 • Niet-lid supplement: + € 30
 • Optioneel enkel annulatieverzekering via Europ Assistance: 39 € pp
 • Optioneel enkel bijstandsverzekering via Europ Assistance: 35 € pp
 • Verzekeringen via Assurwest/Allcover: Infofiche en Algemene voorwaarden van Europ Assistance.

Inbegrepen

 • Busreis met touringcar VDK – Lic. 708100
 • Alle transport ter plaatse met touringcar zoals vermeld in het programma
 • 5 overnachtingen in hotel Novotel Blois **** op basis van kamer en ontbijt
 • 5x avondmaal in het hotel of een plaatselijk restaurant inclusief 2 glazen wijn en waters
 • 2x middagmaal in een plaatselijk restaurant inclusief 2 glazen wijn en waters
 • Bezoeken en ingangsgelden zoals vermeld in het programma + enkele verrassingen
 • Degustaties zoals vermeld in het programma
 • Ervaren Nederlandstalige gids (Carlo Goethals) vanaf vertrek tot terugkeer
 • PEVAZ begeleiding gedurende gans de reis
 • Audioguidesysteem (oortjes zodat je de gids altijd optimaal kan horen)
 • BTW en huidige taksen

Niet inbegrepen

 • Persoonlijke uitgaven en vrijblijvende fooien

Inschrijven

 • Je schrijft je in via onderstaand inschrijvingsformulier
 • Na het invullen van het online formulier ontvang je binnen het half uur een e-mail met een overzicht van je inschrijving. Controleer zorgvuldig alle gegevens. Heb je de mail niet ontvangen? Controleer dan zeker eerst je map voor ongewenste e-mail of spam. Gelieve slechts 1x het formulier in te vullen.
 • Je inschrijving moet nu worden goedgekeurd door PEVAZ. Na goedkeuring ontvang je een e-mail ter bevestiging met alle betaalinformatie. PAS NA GOEDKEURING stort je het verschuldigd bedrag op IBAN BE28 0689 3283 8620 met vermelding van “ENSOR + Naam”. Het verschuldigde bedrag moet betaald zijn binnen de week na inschrijving. Je inschrijving is slechts definitief na ontvangst van je betaling.
 • Beslis je om toch niet mee te gaan? Gelieve ons dan zeker binnen de 5 werkdagen te verwittigen, anders worden er steeds kosten aangerekend voor de annulatie van je inschrijving!
 • Bij annulatie kan het inschrijvingsgeld niet terugbetaald worden. Er kan enkel geannuleerd worden indien er een vervanger is. Er wordt dan steeds een administratiekost van € 30 per persoon aangerekend. Er moet telkens aan het secretariaat gemeld worden als er vervanging gevonden wordt.

Inschrijvingsformulier

Per inschrijving kan je slechts 1 kamer reserveren. Wens je meerdere kamers te reserveren? Vul dan het formulier meerdere keren in.

Bij aantal selecteer je steeds het aantal personen in de kamer. In een tweepersoonskamer is dit dus 2 personen.

Details Prijs Aantal:
Tweepersoonskamer €1.798,00 EUR  / bundel  Uitverkocht
Eénpersoonskamer €1.120,00 EUR  

 

 

Bijkomende info

Programma, aanbod en uren onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.