Senioren Daguitstap Roubaix

Datum 2023-Aug-24
Tijdstip 7:00 - 19:00
Locatie Roubaix, Frankrijk

Door het grote succes organiseren we een extra daguitstap naar Roubaix. De tweede uitstap zal doorgaan op donderdag 24 augustus 2023.

Activiteit georganiseerd door de seniorenwerking van PEVAZ. Deze activiteit staat echter ook open voor actieve personeelsleden.

Programma

Roubaix is een spannende stad. In amper een kleine eeuw evolueerde het bescheiden Noord-Franse wolstadje van ambachtelijke weefnijverheid naar een industriële textielmegapool met enorme spinnerijen en weverijen in kolossale fabrieksruimtes. De bevolking explodeerde van 8000 naar 130.000 inwoners en kreeg de bijnamen “la ville aux milles cheminéés”.
Tussen de beide wereldoorlogen werd het de bakermat van de eerste postorderbedrijven.

La Redoute, Les Trois Suisses, “Bol.com’s” avant-la-lettre, maar dan zonder internet…

Ook de confectiebedrijven het Phildart (Au fil d’art / prêt-à-tricoter) en bedrijf Damart (prêt-à-porter) waren en (of?) zijn prominent aanwezig in de oude stad. In WOII bleef de industriële infrastructuur grotendeels gespaard maar die kon niet meer optornen tegen de vernieuwde technologieën en – producten van de opkomende textiellanden. Roubaix verschrompelde tot een lelijke industriestad, het Franse Manchester…

Maar 40 jaar later is Roubaix weer herrezen uit zijn as.

De leegstaande fabrieks- en oude gebouwen werden met zorg gerenoveerd tot ruimtes voor innoverende-, opstartende bedrijven en voor vernieuwende kunstprojecten zoals bv La Piscine. Met originele winkelcentra en een brede waaier aan cultuurinstellingen in mooi gerenoveerde fabriekspanden is Roubaix opnieuw een levende handelsstad geworden.

Via een wandeling en een rondrit krijgen we een duidelijk idee van die herwonnen dynamiek. Uiteraard ontbreken een bezoek aan “La Piscine” het na renovatie tot modern museum herschapen stedelijk zwembad en aan het befaamde “Villa Cavrois”, het art-deco villa-paleis van een textielbaron van weleer, niet op het appel. Als afsluiter stoppen we langs de beroemde velodroom van Parijs-Roubaix en daarna bezoeken we nog even het kapelletje van Hem, modern (1959) en sereen maar zeker ook de moeite waard.

Datum

  • Donderdag 24 augustus 2023

Locatie

  • Roubaix, Frankrijk

Vertrek

  • Om 7u00 stipt aan de personeelsparking Serruys
  • Om 07u30 stipt aan de parking Strooien Hane (Albert van Caloenstraat 2, Loppem)
  • Vertrek uit Roubaix is voorzien omstreeks 18u15.

Kostprijs

  • PEVAZ-leden en inwonende gezinsleden: 67 euro
  • Niet-leden: 72 euro
  • In deze prijs is de busreis en fooi chauffeur inbegrepen, de prijs voor de gidsen, tickets “La Piscine” + “Villa Cavrois”, inclusief koffie (+ koffiekoek) bij aankomst in Roubaix + middagmaal.

Inschrijven


Inschrijven voor een activiteit kan pas vanaf het moment dat er een flyer wordt verspreid voor de desbetreffende activiteit. Het is dus niet mogelijk om op voorhand in te schrijven.

Hou onze nieuwsbrief in de gaten.